Introductie

Metaal is een veelgebruikt materiaal in speeltuinen over de hele wereld, en met goede reden. Metalen speeltoestellen bieden tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid, onderhoud en veiligheid. In deze blogpost zullen we de vele voordelen van metalen speeltoestellen bespreken en waarom ze een uitstekende investering zijn voor speeltuinen, parken en openbare ruimtes.

Hier volgen een aantal voordelen:

 1. Duurzaamheid: Een van de belangrijkste voordelen van metalen speeltoestellen is hun duurzaamheid. Metaal is bestand tegen weersinvloeden, roest en slijtage, waardoor het een uitstekend materiaal is voor buitengebruik. In tegenstelling tot hout of kunststof, dat kan splijten, barsten of vervagen door blootstelling aan de elementen, behouden metalen speeltoestellen hun (structurele integriteit en) uiterlijk gedurende vele jaren. Metaal dat gebruikt wordt als buitentoepassing wordt meestal thermisch verzinkt, voorzien van een coating (in alle willekeurige kleuren) of bijvoorbeeld vervaardigd van roestvrijstaal of cortenstaal, die beide ongecoat gebruikt kunnen worden.
  watertoestel

  watertoestel

 2. Onderhoudsvriendelijk: Metalen speeltoestellen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Ze hoeven niet te worden geschuurd, geverfd of behandeld zoals houten speeltoestellen. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren, waardoor ze een hygiënische keuze zijn voor drukbezochte speelplaatsen. Dit betekent minder werk en kosten op lange termijn voor het onderhoud van de speeltoestellen.
 3. Veiligheid: Veiligheid is een topprioriteit bij het ontwerpen en bouwen van speeltoestellen, en metaal is een uitstekende keuze vanuit dit oogpunt. Metalen speeltoestellen zijn stevig en stabiel, en kunnen het gewicht van meerdere kinderen tegelijk dragen zonder te vervormen of in te storten. Bovendien hebben metalen speeltoestellen vaak afgeronde randen en afwerkingen om het risico op snijwonden en verwondingen te minimaliseren.
 4. Flexibiliteit in ontwerp: Metaal biedt een grote flexibiliteit in het ontwerp van speeltoestellen, waardoor het mogelijk is omunieke en uitdagende speelstructuren te creëren die de verbeelding en fysieke vaardigheden van kinderen stimuleren. Van traditionele schommels en glijbanen tot meer complexe klimrekken en ziplines, metalen speeltoestellen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van elke speeltuin.
 5. Weerbestendigheid: Metaal is een uitstekend materiaal voor speeltoestellen vanwege zijnweerbestendigheid. Het is bestand tegen regen, sneeuw, zon en wind, waardoor het een ideale keuze is voor speeltuinen in verschillende klimaten. In tegenstelling tot hout, dat kan rotten of krimpen door vocht, blijft metaal sterk en stabiel, ongeacht de weersomstandigheden.
 6. Lange levensduur: Door de duurzaamheid en weerbestendigheid van metaal, hebben metalen speeltoestellen een lange levensduur. Dit betekent dat ze een kosteneffectieve investering zijn op lange termijn, omdat ze minder snel vervangen hoeven te worden dan speeltoestellen gemaakt van minder duurzame materialen. Bovendien zijn metalen speeltoestellen vaak ontworpen met het oog op hergebruik en recycling, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn.
 7. Geschikt voor alle leeftijden: Metalen speeltoestellen zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden, van peuters tot tieners. Dit komt door het brede scala aan beschikbare ontwerpen en de mogelijkheid om speeltoestellen op maat te maken voor specifieke leeftijdsgroepen. Dit maakt metalen speeltoestellen een veelzijdige keuze voor speeltuinen en recreatiegebieden.
 8. Esthetiek en personalisatie: Metaal biedt veel mogelijkheden op het gebied van esthetiek en personalisatie. Metalen speeltoestellen kunnen worden geverfd of gecoat in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor ze passen bij de visuele stijl en het thema van de speeltuin. Dit kan bijdragen aan een levendige, aantrekkelijke en uitnodigende speelomgeving voor kinderen en gezinnen.

Conclusie:

Metalen speeltoestellen bieden tal van voordelen die ze tot een uitstekende keuze maken voor speeltuinen en openbare ruimtes. Met hun duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, veiligheid en ontwerpmogelijkheden zijn metalen speeltoestellen een verstandige investering voor elke speelplaats. Overweeg de toevoeging van metalen speeltoestellen in uw speeltuin of recreatiegebied en geniet van de vele voordelen die deze duurzame, functionele en aantrekkelijke optie biedt.

Lees hier meer

Gerelateerde artikelen

 • Published On: June 17, 2024Categories: Design, infra

  Door de jaren heen is er een mooie samenwerking ontstaan tussen TWW NEGAM & BT Metaal, en dit project “de herinrichting van de Berflobeek”, markeerde weer een hoogtepunt. Het was het decor voor een buitengewoon mooi project waar de NEGAM & BT Metaal nauw samenwerkten.

 • Published On: April 14, 2023Categories: Design

  BT metaal heeft al jaren een vruchtbare samenwerking met Camping de Witte Berg in Ootmarsum. Lees hier meer over.

 • Published On: April 1, 2023Categories: Design

  Cortenstaal wint aan populariteit als materiaalkeuze voor tuin- en landschapsarchitectuur, en het is geen verrassing waarom. Dit weerbestendige staal biedt een unieke combinatie van sterkte, duurzaamheid en esthetiek....